Телешко месо с розмарин и картофи на фурна с винен сос
100Мин.
Трудна
Чудесно сочно телешко месо в очарователна комбинация с винен сос и розмарин и нежна картофена гарнитура.
1.5 кг
телешки шол
1 кубче
4 глави
лук
500 г
картофи
3 с.л.
зехтин
2 с.л.
свеж розмарин
200 мл
червено вино
2 ч.л.
пшеничено брашно
1 щипка
черен пипер
1 щипка
сол
.
Хранителна стойност
Енергия
487.96 kcal
Въглехидрати
15.7 g
протеин
56.46 g
Мазнини
19.9 g
Информация на порция
Указания
100 Мин.
Стъпка 1
10 Мин.
Месото се почиства от жилки и ципи и се "натрива" със сол и черен пипер, след което се намазва със зехтин. В предварително загрят тиган с дебело дъно се запържва месото от всички страни, докато промени цвета си. Това се прави, за да се "запечата" месото и при готвенето да остане сочно.
Стъпка 2
75 Мин.
Телешкият шол се поставя в тава и се залива с бульона (1 кубче телешки бульон MAGGI®), разтворено в 300 мл вода). Поставя се в гореща фурна на 220 градуса, за да се пече в продължение на 15 минути. След това фурната се намалява на 190 градуса и телешкото се оставя да се пече около час на тази температура.
Стъпка 3
10 Мин.
Половин час преди да се изпече месото, в тавата поставят обелени и нарязани картофи на кубчета и лук на четвъртинки. Поръсват се с розмарин и сол.
Стъпка 4
5 Мин.
Щом ястието е готово, се приготвя сосът. За целта в малка тенджера се загрява червено вино, като към него се прибавят сосът (получен при печенето на месото), както и брашно, разтворено в малко количество студена вода. Бърка се непрекъснато, докато сосът се сгъсти. Овкусява се с черен пипер и сол на вкус, а след това се залива телешкото.
Коментар 0