Eто го и нашето предложение за вкусно орзото! Орзото е ястие, подобно на ризото, но основната му съставка е не ориз, а ечемик. Лесно за приготвяне, при това подходящо за комбиниране с разнообразни съставки като зеленчуци и месо.
Ечемикът е една от най-старите храни в Европа, позната още в Египет и Древна Месопотамия. Твърди се, че гръцките атлети и римските гладиатори са се хранили с ечемик, за да запазят силата и енергията си. Eчемикът има високо съдържание на магнезий (133 mg на 100 g) и калций (33 mg на 100 g) - два минерала, които са изключително важни за здравината на костите и мускулите. При това ечемикът е храна с много нисък гликемичен индекс, което означава, че се разгражда до глюкоза в кръвоносната система съвсем бавно. Резултатът от това е чувството за ситост по-продължително време. Името орзото е съставена от „орзо“ – италианската дума за ечемик и думата „ризото“. Ястието идва от Северна Италия, където можете да се насладите на много разнообразни рецепти орзото.
Съставки
4
порции
Това ястие е оптимизирано за 4 порции. Количеството и времето може да се наложи да се променят. Тук можете да намерите повече информация за коригираните размери на порциите:
Нашите най-добри съвети и трикове за персонализиран размер на порцията
Ако количествата се увеличат, времето за готвене може да се удължи, така че погледнете отново. Използвайте вода и подправки умерено в началото и добавете по-късно, ако е необходимо.
Измийте ечемика с помощта на гевгир или едра цедка и накиснете във вода за няколко часа. Сварете заедно с малко червен, черен пипер и лук. Варете в продължение на 30 минути, като добавяте вода непрекъснато.
Сотирайте зеленчуците
5 Мин.
Загрейте 2 лъжици зехтин в дълбок тиган и сотирайте в тях лука и чесъна. Когато омекнат, добавете почистените и нарязани гъби и оставете на огъня за около 5 минути, като разбърквате непрекъснато.
Добавете MAGGI® Trattoria a casa Рецепта за ризото с пиле и гъби
10 Мин.
Разтворете MAGGI® Trattoria a casa Рецепта за ризото с пиле и гъби в 500 ml топла, но не гореща вода и разбъркайте. Добавете към сотираните гъби и лук и продължете да варите.
Добавете останалите продукти
15 Мин.
Добавете сварения ечемик към този микс и разбъркайте леко. Прибавете отцедения боб и подправете с балсамико на вкус.
Когато всички продукти са добре смесени, добавете сварения и отцеден спанак. Варете няколко минути, докато спанакът омекне. Ако спанакът е замразен, сместа ще трябва да поври малко по-дълго.
Сервирайте готовото ястие
2 Мин.
Поръсете готовото орзото с настърган пармезан и пресен, нарязан магданоз. За финал добавете и няколко капки зехтин.
6. Сервирайте с гарнитура от пресни червени чушки и краставица. Хрупкавите пресни зеленчуци ще се комбинират добре с кремообразната текстура на орзотото.
Опитайте!
Пригответе ечемика
5
Измийте ечемика с помощта на гевгир или едра цедка и накиснете във вода за няколко часа. Сварете заедно с малко червен, черен пипер и лук. Варете в продължение на 30 минути, като добавяте вода непрекъснато.
Сотирайте зеленчуците
5
Загрейте 2 лъжици зехтин в дълбок тиган и сотирайте в тях лука и чесъна. Когато омекнат, добавете почистените и нарязани гъби и оставете на огъня за около 5 минути, като разбърквате непрекъснато.
Добавете MAGGI® Trattoria a casa Рецепта за ризото с пиле и гъби
5
Разтворете MAGGI® Trattoria a casa Рецепта за ризото с пиле и гъби в 500 ml топла, но не гореща вода и разбъркайте. Добавете към сотираните гъби и лук и продължете да варите.
Добавете останалите продукти
5
Добавете сварения ечемик към този микс и разбъркайте леко. Прибавете отцедения боб и подправете с балсамико на вкус.
Когато всички продукти са добре смесени, добавете сварения и отцеден спанак. Варете няколко минути, докато спанакът омекне. Ако спанакът е замразен, сместа ще трябва да поври малко по-дълго.
Сервирайте готовото ястие
5
Поръсете готовото орзото с настърган пармезан и пресен, нарязан магданоз. За финал добавете и няколко капки зехтин.
6. Сервирайте с гарнитура от пресни червени чушки и краставица. Хрупкавите пресни зеленчуци ще се комбинират добре с кремообразната текстура на орзотото.
Опитайте!
Рецептата като PDF
Сподели с приятели
Активирайте връзките
Кликнахте върху линк на трета страна и сте напът да напуснете уебсайта. Обърнете внимание, че ние нямаме контрол върху подобни платформи на трети страни и не поемаме отговорност за тях, включително тяхното съдържание, точност или функция. Следователно, взаимодействието Ви с тези свързани платформи е на Ваш риск. Не поемаме отговорност към такива платформи на трети страни и техните общи условия. Прочетете повече в нашите Общи условия тук