Тук сме, за да помогнем - с новите MAGGI® Супер супи.

Създадени от грижливо подбрани съставки, Супер супите на MAGGI® са с добавени витамини С, В6 и В12 в различни комбинации, за да подпомогнат нормалната функция на имунната система.

Опитайте ароматната крем супа с броколи, карфиол и спанак, освежаващата зеленчукова супа с добавена куркума или бистрата пилешка супа с джинджифил

Ние се грижим за богатството на вкуса и баланса на полезни вещества. А вие просто ги приготвяте в няколко лесни стъпки.

Повече за ползите от витамините С, В6 и В12, разказва Коралка Новина Бъркич , специалист по здравословно хранене в Nestlé:

Витамините С, В6 и В12 допринасят за нормалното функциониране на имунната и нервната система и помагат за освобождаването на енергия в организма, за намаляване на умората и изтощеността.

За добрата функция на имунната система обаче трябва да разчитаме и на разнообразното и балансирано хранене, и на редовната физическа активност.

Витамин В12

Витамин В12 (цианокобаламин) е витамин от група В, разтворим във вода. В организма регулира образуването на кръвни клетки и усвояването на желязо. Може да се счита и за вид противовъзпалителен витамин, тъй като поддържа в нормални граници нивото на хомоцистеин - молекула, която стимулира възпалителните процеси в организма. Недостигът на витамин В12 може да доведе до анемия и дефицит на кръвни клетки. Витамин В12 помага за запазването на здрава нервна система и профилактика на сърдечно -съдовите заболявания. По естествен път си набавяме този витамин основно чрез животински продукти: месо, риба, яйца, карантии. Ето защо приемането на допълнителни количества B12 се препоръчва на хора, спазващи веганска диета.

Витамин С (аскорбинова киселина)

Витамин С е известен като мощен антиоксидант, който защитава кожата и лигавиците от оксидативен стрес, причинен от различни фактори в околната среда. В организма има изключително важна роля: нужен е за синтеза на колаген, подпомага функцията на имунната система като стимулира активността на белите кръвни клетки и повишава нивата на интерферон, образуването на антитела и секрецията на тимусни хормони. В допълнение, той помага за усвояването на желязото в организма и образуването на червени кръвни клетки. Действа като антихистамин и помага за облекчаване на симптомите на алергия. За популярността на този витамин големи заслуги има Нобеловия лауреат д-р Линус Полинг, който пръв осъзнава ясното значение на витамин С за поддържане на силна имунна система. Днес знаем, че витамин С има огромен принос за повишаване на защитните сили на организма, подпомага различни клетъчни функции, както и вродения и придобития имунитет.

Сред най-богатите на витамин С храни са плодовете и зеленчуците, особено когато се консумират пресни: чушки, броколи, цитрусови плодове (грейпфрут, мандарина, портокал и лимон), нар и шипка. Високи нива на този витамин се съдържат и в карфиола и в брюкселското зеле. През зимните месеци пък можем да си го набавим от киселото зеле.

Витамин В6

Витамин В6 (пиридоксин) има важна роля в поддържането на много функции на нашето тяло: участва в разграждането на белтъчините, образуването на червени кръвни клетки, в регулирането на хормоналната активност, метаболизма, производството на енергия, допринася за нормалното функциониране на имунната система и психическия баланс. Този витамин е необходим за клетъчното делене, така че играе важна роля за правилната функция на имунната система, лигавиците, кожата, червените кръвни клетки и мозъчната активност. Особено важен е приемът му по време на бременност. Най-добри източници на витамин В са пълнозърнестите храни, ядките и бобовите растения. 

Office of Dietary Supplements; ODS, Office of Disease Prevention, Office of Director, National Institutes of Health, Department of Health and Human Services USA link: Vitamin B12 - Consumer (nih.gov) // Vitamin B6 - Health Professional Fact Sheet (nih.gov) // Balz F. Antioxidant vitamins and heart disease. Presented at the 60th Annual Biology Colloquium, Oregon State University, Corvallis, Oregon, February 25, 1999. // Hemilä H. Does vitamin C alleviate the symptoms of the common cold? A review of current evidence. Scand J Infect Dis 1994;26:1–6.