Мили приятели, наближават празници и все по-често се оглеждаме за рецепти за Бъдни вечер. Искаме да спазим традицията, но и да внесем малко разнообразие,в което няма нищо лошо.
Сигурна съм, че сред вас има фенове на лозовите сарми с кайма, но повярвайте ми тези постни сарми ще ви грабнат от първата хапка.
Признавам си, че в изпълнението на рецептата заимствах някой неща от рецептата за гръцки лозови сарми. Става дума за лимона, използвах го смело и той ми се отблагодари подобаващо добре. Друга моя идея е използването на един любим на цялото семейство сос. Сосчето, с което поднасям тези лозови сарми е така любимия на всички MAGGI® Trattoria a casa Рецепта за Талиатели с гъби.
Селекцията на подправки и любимите гъби в лицето на манатарки и шийтаке, правят този сос перфектен.
В тази рецепта за постни лозови сарми ще научите колко време се варят лозовите сарми, за да стане ориза перфектен. Ще видите и каква плънка приготвих, а и самия сос остана постен, защото използвам растителна сметана.
Съставки
1
Това ястие е оптимизирано за 1 порции. Количеството и времето може да се наложи да се променят. Тук можете да намерите повече информация за коригираните размери на порциите:
Нашите най-добри съвети и трикове за персонализиран размер на порцията
Ако количествата се увеличат, времето за готвене може да се удължи, така че погледнете отново. Използвайте вода и подправки умерено в началото и добавете по-късно, ако е необходимо.
Първата стъпка от рецептата е подготвянето на продуктите.
Нарежете на ситно лука, праза и моркова.
Стъпка 2
15 Мин.
В тиган се слага 10 мл олио и когато се сгорещи в него се слагат моркова, лука, праза.
Ориза се добавя и се задушава за кратко. Подправя се с джоджен, риган, черен пипер, добавят се и сушените домати.
Към ориза се изсипва 150 мл вода.
Когато ориза поеме водата се маха от котлона и се оставя да се охлади.
Стъпка 3
20 Мин.
Приготвяме лозовите листа. Слагаме едно листо и в края му се поставя ориз. Завивам от ляво и дясно, след което навиваме сармата.
Стъпка 4
30 Мин.
Вземаме подходяща тенджера, покриваме дъното с лозови листа. Подреждаме всички сарми. Подреждаме няколко резена лимон и изстискаме сока на половин лимон върху сармите.
Покриваме сармите с останалите лозови листа.
Изсипваме останалата вода. Варим сармите на умерен котлон около 30 минути.
Ориза се сготвя бързо и трябва да се съобразим с него.
Оставяме сармите да се охладят.
Стъпка 5
10 Мин.
Приготвяме гъбения сос. В касерол се слага малко олио.
Когато се сгорещи се добавя ситно нарязани печурки и чесъна. Задушаваме за няколко минути.
През това време разтваряме MAGGI® Рецепта за Талиатели с гъби в сметаната и водата.
Заливаме гъбите и чесъна със соса. Готвим на котлона до сгъстяването му.
Поднасяме нашите постни лозови сарми с гъбен сос, лимон и мащерка.
Стъпка 6
5 Мин.
Приятели, ето че нашата рецепта за постни лозови сарми с гъбен сос е изпълнена и очаква вашите коментари и отзиви.
Ще се радвам да поднесете това ястие на вашата празнична трапеза.
Стъпка 1
6
Първата стъпка от рецептата е подготвянето на продуктите.
Нарежете на ситно лука, праза и моркова.
Стъпка 2
6
В тиган се слага 10 мл олио и когато се сгорещи в него се слагат моркова, лука, праза.
Ориза се добавя и се задушава за кратко. Подправя се с джоджен, риган, черен пипер, добавят се и сушените домати.
Към ориза се изсипва 150 мл вода.
Когато ориза поеме водата се маха от котлона и се оставя да се охлади.
Стъпка 3
6
Приготвяме лозовите листа. Слагаме едно листо и в края му се поставя ориз. Завивам от ляво и дясно, след което навиваме сармата.
Стъпка 4
6
Вземаме подходяща тенджера, покриваме дъното с лозови листа. Подреждаме всички сарми. Подреждаме няколко резена лимон и изстискаме сока на половин лимон върху сармите.
Покриваме сармите с останалите лозови листа.
Изсипваме останалата вода. Варим сармите на умерен котлон около 30 минути.
Ориза се сготвя бързо и трябва да се съобразим с него.
Оставяме сармите да се охладят.
Стъпка 5
6
Приготвяме гъбения сос. В касерол се слага малко олио.
Когато се сгорещи се добавя ситно нарязани печурки и чесъна. Задушаваме за няколко минути.
През това време разтваряме MAGGI® Рецепта за Талиатели с гъби в сметаната и водата.
Заливаме гъбите и чесъна със соса. Готвим на котлона до сгъстяването му.
Поднасяме нашите постни лозови сарми с гъбен сос, лимон и мащерка.
Стъпка 6
6
Приятели, ето че нашата рецепта за постни лозови сарми с гъбен сос е изпълнена и очаква вашите коментари и отзиви.
Ще се радвам да поднесете това ястие на вашата празнична трапеза.
Рецептата като PDF
Сподели с приятели
Активирайте връзките
Кликнахте върху линк на трета страна и сте напът да напуснете уебсайта. Обърнете внимание, че ние нямаме контрол върху подобни платформи на трети страни и не поемаме отговорност за тях, включително тяхното съдържание, точност или функция. Следователно, взаимодействието Ви с тези свързани платформи е на Ваш риск. Не поемаме отговорност към такива платформи на трети страни и техните общи условия. Прочетете повече в нашите Общи условия тук