Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to Main Content
Maggi
Maggi
  • Търси Търси
  • Рецепти Рецепти
  • MAGGI® Приятели MAGGI® Приятели
  • Полезни статии Полезни статии
  • Продукти Продукти
  • Kампании Kампании
  • Maggi MAGGI
  • Вход Вход
  • История
  • FAQ
  • Контакти
  • За нас
Maggi
Maggi
  • Търси Търси
  • Рецепти Рецепти
  • MAGGI® Приятели MAGGI® Приятели
  • Полезни статии Полезни статии
  • Продукти Продукти
  • Kампании Kампании
  • Maggi MAGGI
  • Вход Вход
  • История
  • FAQ
  • Контакти
  • За нас

Жулиени

„Жулиен“ е начин за нарязване на зеленчуци, по-точно на тънки и равномерни филийки. Зеленчуците могат да бъдат нарязани на жулиени с помощта на нож, специално ренде или кухненски робот. Зеленчуковите жулиени впоследствие могат да бъдат приготвени на фурна с месо, пържени, варени или да се ядат сурови, в салати или с хумус.

Няколко лесни трика, с които можете да запазите свежа марулята по-дълго

Начини на приготвяне

Преди да нарежете нещо на жулиени, отрежете горния и долния край на зеленчука. Така ще получите равни филийки и ще ви бъде много по-лесно да продължите с рязането. Обикновено, преди да бъдат нарязани на жулиени, зеленчуците се обелват. Можете, разбира се, и просто да ги измиете много старателно със студена вода. Фините жулиени са важна част от вашето ястие, но не забравяйте преди всичко да пазите пръстите си – приготвянето им включва умело боравене с нож.

Как да приготвите зеленчукови жулиени?

С нож
1. Измийте добре зеленчуците, ножа, който ще използвате, и дъската за рязане;
2. Отрежете горната и долната част на зеленчуците, за да получите форма, близка до правоъгълник. Ако зеленчуците ви са по-дълги, например моркови или краставици, отрежете ги наполовина, за да улесните работата си;
3. Нарежете половинките по дължина, на филийки с дебелина около половин сантиметър;
4. Обърнете нарязаните филийки и сложете 2-3 една върху друга, след което започнете да ги режете на тънки ивици. Не забравяйте да защитите пръстите си. Най-важното е да получите равни филийки, без значение колко много или колко малко време отнема;
5. Така получените жулиени можете да изпечете във фурна заедно с пържолите. Можете да задушите, сотирате или изпържите. Можете да ги консумирате и сурови, като ги използвате в салати.

Със специално ренде
1. Измийте добре рендето и зеленчуците;
2. Ако рендето ви има отделен съд за зеленчуци, поставете го под него. Можете, разбира се, да използвате и произволен съд;
3. Преди нарязване на зеленчуците, поставете съда и рендето върху стабилна повърхност;
4. Точно както при използването на нож, нарежете зеленчуците наполовина, ако са твърде дълги или толкова, колкото е необходимо, за да се поберат в предпазното устройство на рендето;
5. С помощта на предпазния аксесоар на рендето нарежете зеленчуковите половинки;
6. Вече имате тънки ивички зеленчуци, които можете да приготвите по желания от вас начин.

Освен зеленчукови жулиени, по този начин можете да получите перфектни пържени картофи!
 

  • Facebook
  • You Tube
  • Instagram
  • Свържете се с нас
  • Регистрирайте се
  • Политика за поверителност на данните
  • Комисия за защитa на потребителите
  • Политика за бисквитки
  • Условия за ползване на сайта