Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Вечерята е онзи любим момент, когато всички сте заедно около масата. Иска ви се това да е най-спокойното и щастливо време от деня. С децата обаче това не винаги е лесно постижимо.

Вечерята ще е много по-приятно време за децата, ако не настоявате те да изяждат всичко веднага. За да свикнат с нов вкус, понякога те трябва да го опитат не един, а поне десетина пъти. Имайте го предвид, когато мъниците отказват да харесат вечерята веднага.

Оставете детето да реши

Може да сте отлични готвачи, но само детето може да реши каква порция ще изяде. Не настоявайте твърде много, ако детето отказва да яде. Обикновено зад отказа му стои съвсем основателна причина. Най-добре оставете чинията на страна, докато то само реши, че е гладно.
Избягвайте две основни грешки: да приучите детето да яде, дори когато не е гладно и да изпълнявате всяко негово желание, като готвите за него специално ястие, различно от семейната вечеря.

Малки порции

Приготвяйте малки порции, с които детето ще се справи лесно. Знаете колко доволно ще е то, когато види празната чиния. Доставете му това удоволоствие! Оставете го и да поиска допълнително, стига да е само веднъж.

Само една хапка

Детето може да реши: "Не ми харесва" след една-единствена хапка. Свикнете с тази мисъл. Предложете отново при следващото хранене, но не настоявайте детето да яде повече, след като вече е обявило решението си.

Десертът не е награда

Обещавате десерт като награда за изядената вечеря? Това означава само едно - вечерята не е вкусна и детето заслужава награда за това, че се е справило с нея. Ако детето трябва да получи награда, нека тя е някакво негово любимо занимание или игра. Не поощрявайте това, че храната е изядена, а доброто поведение като цяло - това, че детето не е говорило с пълна уста или че е опазило масата чиста. Никога не награждавайте детето за количеството изядена храна.

Може ли да ставаме вече?

Вниманието при децата е с по-кратка продължителност отколкото при възрастните. Затова те могат да стоят на масата не повече от 20 минути. Докато вечеряте, вмъквайте в разговора на масата различни теми от деня. Разсейването е напълно естествено за децата и прави яденето на вечеря много по-приятно.