Ето и нашите съвети за приготвянето на вкусна супа.
Добавете сладки зеленчуци
Някои специфични зеленчуци като чесън, лук, целина и морков са част от почти всички супи. Сотирайте ги в олио или масло, гответе докато се уверите, че са достатъчно меки и са придобили сладък аромат, след което ги сложете в супата.
Вземете предвид времето за готвене на всяка съставка
Грахът например ще се свари много по-лесно от морковите. Прибавяйте зеленчуците постепенно - така че накрая всички да са еднакво сварени.
Водете се по размера на лъжицата
Има много варианти на супи. В някои зеленчуците са нарязани на едро, а в други - на ситно. Дори ако искате зеленчуците в супата да се усещат, нарежете ги така, че да се побират в лъжицата и да се хапват с нея лесно.
По-наситен вкус
За по-наситен вкус, съставките на супата можете да сварите в МAGGI® Бульон. 2 кубчета са достатъчни за един килограм сурови зеленчуци. Не е нужно да добавяте сол, къй като солта в бульоните ни е прецизно дозирана.
Не оставяйте да ври много дълго време
Ако оставите супата да ври прекалено дълго, има опасност зеленчуците да се разварят, месото да стане твърдо, а фидето да се накъса. След като супата заври, намалете температурата и така варете до края.
Сложете фидето накрая
Когато правите супи с фиде, желателно е да не приготвяте фидето отделно. Сложете го точно в края на готвенето и го оставете да поеме от аромата на ястието.
Как да добавим сметана
Ако искате да добавите сметана, най-добре е да я загреете предварително, за да не се пресече при контакта със супата.
Колко точно е една порция
Ако супата е единственото ястие на трапезата, една порция за възрастен трябва да е около 350 мл. Ако супата е първото ястие, 250 мл са достатъчни за една порция.
Оставете да се откроят един или два зеленчука
В зависимост от сезона, можете да използвате един или два зеленчука за акцент, а останалите могат да са в по-малко количество. Например, през зимата хит в супата обикновено са картофите и празът, а през есента акцент могат да са морковите и гъбите.
Оставете супата да изстине
Колкото и да е изкушаващо да опитате супата веднага щом стане готова, най-добре е да я оставите да изстине. Ако я опитате гореща, има опасност да добавите още подправки и да развалите вкуса.
Ако смятате да сложите супата във фризера
Да, супата може да се съхранява във фризера, просто трябва да имате предвид няколко правила. Никога не добавяйте фиде в супа, която ще сложите във фризера, защото след замразяване то ще омекне много. И още един детайл - оставете зеленчуците в супата малко твърди, така че след размразяване, когато я загреете, да завършите процеса на готвене.
Не забравяйте за ароматните подправки
Те ще превърнат супата ви в истински шедьовър - босилек, магданоз или девесил, експериментирайте свободно. Само така ще откриете любимия си и уникален вкус!