Омлетът е ястие, което можем да консумираме по всяко време – като закуска, обяд или вечеря. Перфектен източник на енергия, при това можем да го приготвим с множество любими съставки (сирене, зеленчуци или бекон).
1. Решете какви съставки искате да използвате за омлета. Опитайте се да не използвате повече от 2-3. За класически омлет можете да избирате между: сирене чедър, шунка, гъби, чушки или домати, лук, пресни подправки. Ако имате желание за специален омлет, изберете броколи, сирене бри или царевица и салса.
2. Обърнете внимание на тигана, който използвате. Загрейте тигана на средна температура с чаена лъжичка масло и едва след това добавете омлета. За да обърнете омлета, използвайте силиконова шпатула. За да го отделите по-лесно, периодично раздвижвайте омлета в тигана, така че краищата му да не залепват.
3. Изберете внимателно яйцата, които ще използвате в омлета. Преди да ги използвате, уверете се, че яйцата са темперирани на стайна температура.
4. Ако искате да получите пухкав омлет, добавете мляко или сметана. Не забравяйте да спазвате пропорциите: добавете супена лъжица мляко/сметана за всяко яйце.
5. Разбийте добре яйцата. За пухкав омлет разбийте добре яйцата, за предпочитане с вилица или тел, а не с миксер. Ако искате да приготвите омлет тип суфле, тогава първо разбийте белтъците и едва след това добавете жълтъците.
6. Не оставяйте омлета да загори. Това ястие е деликатно и не трябва да добива кафеникав цвят, още повече, че няма да е толкова пухкаво. Първоначално огънят трябва да е силен огън, но след това, когато омлетът започне да се стяга, намалете температурата.
7. Пригответе предварително всички съставки. Омлетът се приготвя много бързо, така че е добре да сте приготвили и нарязали съставките преди да сте поставили тигана върху котлона.
8. Пригответе омлета в тиган, покрит с капак. По този начин ще получите вкусен пухкав омлет.
9. Ако решите да направите омлет с нещо свежо и зелено (магданоз, зелен лук, босилек и др.) добавете листните зеленчуци след сваляне на омлета от котлона, по време на сервиране.
Ммм... май е време да забъркаме следващия омлет!