Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ето и една от трудните теми - как да ангажирате децата в готвенето? Научете от съветите на MAGGI®.

Да готвим заедно е по-вкусно

Може да не е по-бързо, но е много по-забавно. Позволете на децата да участват в готвенето. За всяка възраст има подходяща задача. Тук събрахме за вас идеи, подходящи за деца от 3 до 12 години. При това вашите ентусиазирани помощници със сигурност ще имат и по-добър апетит.

Първо въоръжете децата си с престилка, защото добрите готвачи рядко пазят дрехите си чисти. Обсъдете какво точно ще сготвите, а след това разпределете ролите.

Какво да сготвят децата

Разбира се, това трябва да решите вие в зависимост от уменията и възрастта на детето. Някои деца обичат да разбъркват, други са достатъчно сръчни, за да настържат зеленчуците. Каквато и задача да възложите, не забравяйте - от готвенето детето ще научи много за хигиената и ще придобие полезни умения в кухнята: ще се научи да следва инструкции, ще разпознава вкусове, миризми, различни плодове и зеленчуци. И още: ще се упражнява в математически изчисления - когато удвоява и утроява порциите в рецептата, ще придобие знания по физика и химия - ще научи какво се случва с продуктите при достигане на определена температура.

Готвене с деца до 3 години

Колкото и малки да са децата, те винаги могат "да помогнат" в кухнята. Разбира се, първо трябва да им осигурите защитена среда. Ще зарадвате много децата, ако им възложите: да измият зеленчуците, докато учат имената им, да разбъркат салатата и да добавят в нея подправките, да смачкат картофеното пюре с вилица, да поръсят със сирене картофките или да измият нечуплив контейнер или чаша.

Готвене с деца от 3 до 5 години

Децата на тази възраст вече умеят да следват инструкции, но това не е любимото им занимание. Оставете ги да експериментират, като предварително се погрижите за безопасната среда. Какво могат да правят децата на тази възраст?
- Да измерят теглото и да изсипят продуктите в купа
- Да нарежат меки продукти като масло, гъби или ягоди (с пластмасов нож)
- Да овалят месото в панировка - например пилешки и рибни хапки
- Да смесят съставките с лъжица или ръце
- Могат да накъсат салатата или да обелят яйце
- Да месят тесто (тази задача, естествено, трябва да довършите вие)

Готвене с деца от 5 до 7 години

На тази възраст децата вече могат да боравят с различни инструменти, но колкото и сръчни да са, не забравяйте да държите малките помощници под око. Можете да им приготвите специални инструменти, които са по-безопасни и предназначени специално за деца. Какво можете да им възложите?
- Рязане с ножче
- Рязане на подправките с ножица
- Настъргване на зеленчуците с ренде
- Измерване и претегляне - това е добро упражнение за децата, които се учат да четат и смятат
- Мариноване
- Разбъркване с бъркалка
- Намазване на тавичката с мазнина
- Подреждане на масата

Готвене с деца от 8 до 11 години

На тази възраст можете да дадете на децата повече свобода. Наблюдавайте и съветвайте, но ненатрапчиво - нека децата ръководят процеса. Какво можете да опитате?
- Самостоятелно приготвяне на проста рецепта
- Избиране на необходимите съставки преди готвенето
- Белене с белачка за зеленчуци
- Бъркане с ръчен миксер
- Приготвяне на салати
- Отваряне на консерви

Готвене с деца на 12 години

От тази възраст децата могат да пробват по-сложни рецепти, както и да импровизират. Докъде ще стигнат, зависи от желанието им и от опита, който са натрупали в готвенето с вас.

съвети за безопасност

Съвети за безопасност

Сигурността на детето е задължително условие преди да го допуснете в кухнята. Когато децата са малки, всички остри предмети трябва да са на недостъпни за тях места. Вместо нож дайте на детето да използва белачка за картофи - с нея няма как са се стигне до неприятен инцидент. Рендетата с четири страни обикновено имат остра стена за рязане на цитруси. Пазете тази страна далеч от децата.

"Детските" ястия

Понякога децата са само помощници. Но има ястия, при които можете да им възложите повече отговорности. Като пицата! Осигурете готовата основа. Подгответе и различни видове гарнитури, после оставете всеки член на семейството да приготви своя комбинация. Накрая всеки ще има пица по свой вкус. Второто любимо ястие за готвене заедно? Палачинки! Лесни за забъркване и забавни за гарниране.

Съвети за начинаещите готвачи

Как да не загорим пая?

Сигурно знаете този трик. Имате пай или киш, перфектно изпечен отгоре, но още суров отвътре. За да получите апетитна, а не прегоряла коричка, просто покрийте с алуминиево фолио и печете, докато е готова и вътрешността.

Как да поправим вкуса?

Случва се да тествате ястието, докато го приготвяте. Ако резултатът ви изненада неприятно, ето как да го поправите.

Твърде пикантно - лъжичка захар или кетчуп ще върне баланса на вкуса.

Твърде солено - добавете обелен картоф и продължете да готвите, картофът ще попие солта.

Как да предотвратите кипването?

Ако искате да сте сигурни, че супата или оризът няма да кипнат и прелеят, просто поставете дървена шпатула напречно върху съда, в който готвите. Тя със сигурност ще спре пяната и неприятните последствия от кипването.

Хапване по време на готвене?

Защо не? Пресните зеленчуци са по-вкусни за децата от варените. Затова е добре да приготвите предварително купа с тънко нарязани пресни чушки и морковчета - свежа закуска за вашия помощник-готвач.