Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Времето никога не стига. Ето защо е добре да планирате седмичното меню предварително, особено ако имате деца. Поканете най-малките да участват също в съставянето на плана. За тях ще е интересно, а за вас - полезно.

Защо не направите заедно с децата класация на 10-те любими семейни храни? Всяка седмица включвайте поне едно предложение от направения списък. Изпробвайте и други забавни игри - превърнете дома си в ресторант за един ден. Малчуганите могат да са сервитьори или да ви направят красиво авторско меню.

Защо да планирате предварително?

1. Пестите време. Пазарувате наведнъж и не се налага да отскачате до магазина всеки ден. Дори задачите, свързани с готвенето, можете да разделите в отделни дни.

2. Изхвърляте по-малко продукти. При правилно разпределение на количествата, всички остатъци ще влязат в употреба и няма да се налага да изхвърляте храна.

3. Ако са участвали в планирането или готвенето, децата няма да имат нужда от втора покана за вечеря. Все пак това е избраното от тях меню.

4. Менюто ви ще е много по-разнообразно. Ще имате време да откриете и разучите нови рецепти. А ако включите цялото семейство, със сигурност ще получите няколко неочаквано добри идеи.

Как да включите и децата?

1. Нека всеки вкъщи си направи класация на 10-те любими ястия. После заедно съставете общ списък и редовно включвайте ястия от него в седмичното си меню.

2. Оставете децата да решават сами. Не е нужно да планират сами цялото меню. Оставете ги например да изберат кой зеленчук да включат в менюто си за сряда. А ако имате повече деца, нека всяко решава за един ден от седмицата.

3. Възползвате ли се от промоции често? Позволете на децата да изрязват рекламните материали и купони. А после решете кой от тях ще използвате и кой не.

4. Направете заедно списък с кулинарни теми, който да ползвате поне веднъж седмично. Така ще имате дългоочаквана вечер на бургерите, на китайската или италианската храна!

5. Планирайте предварително цялата следваща седмица. И нека децата изберат менюто поне за един от следващите седем дни.