Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to Main Content
Maggi
Maggi
  • Търси Търси
  • Рецепти Рецепти
  • MAGGI® Приятели MAGGI® Приятели
  • Полезни статии Полезни статии
  • Продукти Продукти
  • Kампании Kампании
  • Maggi MAGGI
  • Вход Вход
  • История
  • FAQ
  • Контакти
  • За нас
Maggi
Maggi
  • Търси Търси
  • Рецепти Рецепти
  • MAGGI® Приятели MAGGI® Приятели
  • Полезни статии Полезни статии
  • Продукти Продукти
  • Kампании Kампании
  • Maggi MAGGI
  • Вход Вход
  • История
  • FAQ
  • Контакти
  • За нас

Патладжан

В съвременната кухня патладжанът обикновено се смята за зеленчук, но от научна гледна точка той е плод! Смята се, че негова родина е Индия, където той расте свободно в природата, без да е култивиран. В Европа патладжанът е внесен през XIV век, а на Американския континент - 400 години по-късно.

Полезен ли е патладжанът?

Патладжанът може да има различен цвят и форма – по тази причина той първо бил отглеждан… за красота. Най-известният сорт патладжан все пак е тъмнолилавият, с извита, подобна на краставица форма. Патладжанът е богат на полезни хранителни вещества, витамини и минерали като витамин С, К и В6, магнезий, фосфор, фибри и калий. Благодарение на тях той подпомага храносмилането и може да бъде силен съюзник срещу анемията.


Трикове за готвене на патладжан

Патладжаните са изключително популярни в съвременната кухня заради специфичния си вкус и интересната си текстура. Често се ползват като заместител на месото в различни ястия – именно заради нея.

Когато избирате идеалния патладжан за вашата рецепта, предпочитайте по-малките зеленчуци, защото те не са толкова горчиви. Ако обаче патладжанът е по-голям и искате да избегнете горчивия вкус, нарежете го на парчета и го поръсете с малко сол. След известно време изцедете отделената течност и измийте останалата сол.


С какво да комбинираме 

Патладжаните се комбинират отлично с доматени сосове, можете да ги използвате в тестени изделия, лазаня и мусака. Друг начин за приготвяне на патладжана е на скара, поръсен със сол и черен пипер, или друга любима подправка. Можете да ги консумирате като гарнитура или в сандвичи. Подходящи комбинации са патладжан с гарнитура и сос песто.

Патладжаните са добра гарнитура за пилешко и риба. Можете да ги готвите дори в една и съща тавичка, заедно със самото месо. Така ще имате вкусно ястие и по-малко съдове за миене!

Има много рецепти, в които патладжанът може да блесне с качествата си, но все пак най-популярната сред тях е рататуй – в него се редуват резени домати с патладжан и няколко вида тиквички, всичко това – обилно покрито с доматен сос и запечено така, че вкусовете да се смесят.

  • Facebook
  • You Tube
  • Instagram
  • Свържете се с нас
  • Регистрирайте се
  • Политика за поверителност на данните
  • Декларация за достъпност
  • Комисия за защитa на потребителите
  • Политика за бисквитки
  • Условия за ползване на сайта