Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to Main Content
Maggi
Maggi
  • Търси Търси
  • Рецепти Рецепти
  • MAGGI® Приятели MAGGI® Приятели
  • Полезни статии Полезни статии
  • Продукти Продукти
  • Kампании Kампании
  • Maggi MAGGI
  • Вход Вход
  • История
  • FAQ
  • Контакти
  • За нас
Maggi
Maggi
  • Търси Търси
  • Рецепти Рецепти
  • MAGGI® Приятели MAGGI® Приятели
  • Полезни статии Полезни статии
  • Продукти Продукти
  • Kампании Kампании
  • Maggi MAGGI
  • Вход Вход
  • История
  • FAQ
  • Контакти
  • За нас

Малки тайни за перфектно ризото

Ризото е традиционният италиански начин на приготвяне на ориз. Получава се по следния начин: първата стъпка е запържването на ориза заедно с лука, следва варене във вода или бульон с различни подправки. За да се получи пълноценно и вкусно ястие, обикновено се добавят още съставки като морски дарове, гъби, пилешко месо.

В Италия ризотото се сервира преди основното ястие с особуко. Ето няколко съвета как да приготвите съвършено ризото:

1. Бъркайте постоянно
Опитайте се да бъркате ориза постоянно, защото по този начин въздухът ще циркулира непрекъснато и ще получите характерната кремообразна консистенция на това ястие. Имайте предвид, че ако не бъркате достатъчно, оризът ще залепне и ще загори.

2. Не слагайте цялото количество вода наведнъж
Ако поставите цялата вода с ориза от самото начало, ще получите само варен ориз. Добавяйте водата или бульона малко по малко. Преди да добавите нова порция вода/бульон, изчакайте оризът да абсорбира предишното добавено количество.

3. Колко вода е нужна?
Не забравяйте, че съотношението вода към ориз е 4:1.

4. Не преварявайте ориза
Подобно на пастата, оризът трябва да е сварен, но да е малко al dente. Зрънцата трябва да запазят целостта си. В противен случай можете да получите оризов пудинг!

5. Използвайте малка тенджерка
Ако съдът, в който се вари оризът, е твърде широк, няма да получите кремообразна текстура. Друг проблем, който може да се появи, когато правите ризото в голям съд, е, че ще има по-топли и по-студени зони, защото котлонът няма да е съразмерен на съда. Затова изберете тенджера, която отговаря на размера на котлона.

6. Гответе на умерена температура
Оризът трябва да се вари на среден огън, а не на слаб огън.

7. Добавете вече сварени зеленчуци
Ако искате да получите вкусно ризото, прибавете предварително сварени зеленчуци. Този детайл е особено важен за зеленчуците, които съдържат много вода (спанак, гъби, зелен лук и др.).

8. Добавете сиренето накрая
Пармезанът и сиренето маскарпоне трябва да се добавят в края на варенето. Това е единственият начин да получите кремообразно и вкусно ризото.

9. За начало изберете класическа рецепта
Ако не сте правили ризото досега, най-доброто решение е да започнете с по-простичка рецепта - пилешка бульон, пармезан и зехтин. Желаем ви приятно пътешествие в италианската кухня!
 

  • Facebook
  • You Tube
  • Instagram
  • Свържете се с нас
  • Регистрирайте се
  • Политика за поверителност на данните
  • Комисия за защитa на потребителите
  • Политика за бисквитки
  • Условия за ползване на сайта