Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to Main Content
Maggi
Maggi
  • Търси Търси
  • Рецепти Рецепти
  • MAGGI® Приятели MAGGI® Приятели
  • Полезни статии Полезни статии
  • Продукти Продукти
  • Kампании Kампании
  • Maggi MAGGI
  • Вход Вход
  • История
  • FAQ
  • Контакти
  • За нас
Maggi
Maggi
  • Търси Търси
  • Рецепти Рецепти
  • MAGGI® Приятели MAGGI® Приятели
  • Полезни статии Полезни статии
  • Продукти Продукти
  • Kампании Kампании
  • Maggi MAGGI
  • Вход Вход
  • История
  • FAQ
  • Контакти
  • За нас

Киноа

Повечето хора смятат киноата за зърнена култура, но всъщност това е семе с много древен произход. Родината на киноата са Андите. Въпреки че има стотици видове киноа, в Европа най-разпространени са червената, бялата и черната.

Защо трябва да консумирате киноа?

В киноата има повече протеини отколкото във всяко друго семе или зърнена култура, т.е. тя съдържа всички аминокиселини, които са важни за нашето тяло. Прекрасен източник на калций, лизин, витамин В и желязо, киноата се усвоява лесно от човешкото тяло и не съдържа глутен.

Колко видове киноа съществуват?

Цветовете на киноата варират от розово, червено, и оранжево до лилаво и черно. Ако съхранявате семената в съдове с малко въздух в хладилник, те ще запазят качествата си с месеци.

Как да приготвите киноа?

Може да ви се стори странно, но е доста просто да приготвите киноа. Първата стъпка е да измиете добре семената, защото те обикновено са обработени срещу пестициди. Когато варите киноа, за всяка чаша от семето ви трябват 2 чаши вода. Можете да замените водата с пилешки или зеленчуков бульон. Когато водата кипне, намалете котлона и оставете да поври още 10-15 минути, докато цялата вода се изпари. Варената киноа има пухкава текстура и ядков вкус. Можете да я добавяте към салати, пудинги, супи, сосове, да я използвате за приготвяне на вегетариански бургери и много други. Можете също така да приготвите закуска от киноа с краве мляко, соя или бадеми – на финала добавете любимите си плодове и поръсете отгоре със счукани ядки.

Любопитни ли сте да опитате? Наслаждавайте се на пухкавата текстура, специфичния ядков вкус и всички ползи на киноата за здравето ви!

  • Facebook
  • You Tube
  • Instagram
  • Свържете се с нас
  • Регистрирайте се
  • Политика за поверителност на данните
  • Декларация за достъпност
  • Комисия за защитa на потребителите
  • Политика за бисквитки
  • Условия за ползване на сайта