Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to Main Content
Maggi
Maggi
  • Търси Търси
  • Рецепти Рецепти
  • MAGGI® Приятели MAGGI® Приятели
  • Полезни статии Полезни статии
  • Продукти Продукти
  • Kампании Kампании
  • Maggi MAGGI
  • Вход Вход
  • История
  • FAQ
  • Контакти
  • За нас
Maggi
Maggi
  • Търси Търси
  • Рецепти Рецепти
  • MAGGI® Приятели MAGGI® Приятели
  • Полезни статии Полезни статии
  • Продукти Продукти
  • Kампании Kампании
  • Maggi MAGGI
  • Вход Вход
  • История
  • FAQ
  • Контакти
  • За нас
съхраняване на храна буркани

Как да съхраняваме храната

В хладилника или в килера, в кутия, в буркан или в хартиена опаковка - избираме автоматично един от вариантите. Но дали той е най-правилният?

Пролетни зеленчуци

В края на зимния сезон рафтовете изведнъж се пълнят с пресни плодове и зеленчуци. Съвсем естествено е да се увлечем и да напазаруваме два пъти повече салата, репички и краставички, отколкото ни трябват. Добре е обаче да не прекаляваме. Пресните зеленчуци са деликатни и трудни за съхранение. Така че вероятно ще ни се наложи да изхвърлим част от тях.

Добре е да консумираме пресни зеленчуци в деня, в който сме ги купили, или поне на следващия ден. Имайте предвид, че пресните зеленчуци попиват лесно препаратите, с които ги обработваме против вредители. Затова е добре да ги накиснете в разтвор от 1 литър вода и 3 супени лъжички сода за около 30 минути преди консумация. След това изплакнете задължително под течаща вода.

Колкото и кратко да съхранявате листните зеленчуци като салата, спанак, див лук или репички, най-добрият избор е да ги поставите в порцеланова или стъклена купа, обвити във влажна хартия.

- Листата на репичките трябва да бъдат отделени от корените тъй като "изпиват" водата им те изсъхват по-бързо;

- Дивия лук съхранявайте в хладилник, потопен в съд със студена вода;

- Пролетните листни зеленчуци съхранявайте така, че да имат достатъчно място. В противен случай ще се счупят и смачкат.

proletni-zelenchuci

Когато поставяте в хладилника, отбелязвайте датата на годност и използвайте първо тези с близка дата.

Когато отворите пакет със сирене, дръжте го в добре запечатан контейнер, за да удължите трайността му.

Репичките съхранявайте в буркан с малко вода на дъното и едва след като отрежете листата им.

Сготвили сте прекалено много супа или яхния, която няма да успеете да изядете? Разделете ги на порции - затворете горещите супи, яхнии и сосове в буркани, обърнете с капачката надолу и след като изстинат, приберете в хладилника. Така можете да ги използвате в следващите няколко седмици. Супите и сосовете можете да съхранявате и в пластмасови контейнери.

Замразявайте и остатъците от хляб. Можете да замразите нарязания хляб и после директно да изпечете в тостер. Багетите и франзелите замразявайте цели. Ако искате да използвате замразения хляб на сутринта, просто извадете от хладилника предишната вечер.

Суровата риба винаги съхранявайте на най-долния рафт в хладилника и то максимум за 2 дни.

Кестените съхранявайте в стъклен съд с похлупак - дръжте на средния рафт в хладилника, където температурата трябва да е под 5 градуса.

Билките потопете в буркан със студена вода, а за още по-дълго съхранение дръжте в плътно затворен буркан, напълно сухи.

Млякото не съхранявайте в алуминиеви съдове. За да удължите трайността му, поставете в стъклен съд.

 

изхвърляне на отпадъци от храна

Не бързайте да изхвърляте

Част от вечерята ви е останала? Зеленчуците в хладилника ви губят свежестта си? Спокойно. Има как да ги използвате.
Виж повече
  • Facebook
  • You Tube
  • Instagram
  • Свържете се с нас
  • Регистрирайте се
  • Политика за поверителност на данните
  • Комисия за защитa на потребителите
  • Политика за бисквитки
  • Условия за ползване на сайта