За да получим наистина кремообразен и плътен сос, можем да използваме няколко техники за сгъстяване:
Сгъстяване с брашно
Разтопете малко масло в тиган или друг удобен съд. Добавяйте брашното постепенно, докато разбърквате. Ето и приблизителните пропорции: 3 части брашно, 2 части мазнина (масло). Запържете леко брашното, докато достигне подходящия цвят. След това добавете вода или бульон и разбъркайте добре. Оставете да къкри за няколко минути.
Нишесте
За да сгъстите соса, разбъркайте малко нишесте в студена вода. След това добавете към врящия сос и го оставете да къкри за 10 минути.
Масло
Добавете няколко късчета студено масло в горещия сос, така ще получите желаната кремообразна консистенция, особено след изстиване.
Прясна или бита сметана
1-2 лъжици бита или течна сметана се добавят към соса. След това не се препоръчва да варите соса при висока температура, оставете на тих огън.
Жълтък
Друг популярен начин за сгъстяване на сосове и супи е добавянето на яйчен жълтък. Разбъркайте 1 жълтък с 1-2 лъжици студено мляко или бита сметана. Добавете 1-2 лъжици от готовия сос или супа, за да изравните температурите. След това смесете с целия сос. Не варете повече, в противен случай яйцето може да се пресече.