1. Оставете месото да се темперира
Извадете месото от хладилника около 30 минути преди готвене. Оставете го на стайна температура (около 20° C) преди да го сготвите.
2. Съобразете дебелината на месото
За да получите вкусна пържола, месото трябва да е с дебелина 4-5 см.
3. Изберете подправките за пържолата
Много е важно месото да се подправи със сол преди готвене, по възможност няколко часа преди това. Солта помага на клетките да задържат водата и така на финала ще имате наистина сочна пържола. Преди да сложите пържолата на скарата, избършете добре месото с домакинска хартия и го посолете отново. Осолете добре и отстрани, не само отгоре и отдолу.
4. Използвайте пипер на зърна
Пиперът придава определен аромат на пържолата. За перфектната пържола можете да използвате комбинация от фино смлян, средно смлян и прясно счукан пипер. За да получите пресен пипер, вземете няколко зрънца, сложете ги в найлонов плик и ги смачкайте с шпатула.
5. Проверете дали скарата е готова
Когато печете месо на скара, ще трябва да намерите оптималната температура, при която да го поставите на скарата. Как да направите това? Поставете ръцете си на разстояние около 5 см от скарата. Ако можете да държите ръцете си отгоре две секунди, не повече и не по-малко, скарата е готова и можеге да поставите месото.
6. Използвайте термометър
За да получите пържолата, която искате, най-добре е да използвате специален кухненски термометър. При 50-60°C получавате „недопечена“ пържола (rare), при 63°C получавате „средно недопечена“ пържола (medium-rare), при 70°C пържолата е „средно изпечена“ (medium), при 76°C имате вече класическата добре изпечена пържола. При изваждането имайте предвид, че пържолата продължава да се готви дори след като я отнемете от огъня.
7. Правилото на 10-те минути
Оставете пържолата да почине от 5 до 10 минути между печенето и сервирането. Не я увивайте във фолио. Този период е необходим на пържолата да се отпусне и сокът й да се разпространи равномерно, а цветовете й да се възстановяват. Ароматът й ще се запази. Опитайте, търпението ще ви се отплати.
Когато приготвяте пържола на тиган:
Настройте котлона на умерен огън, сложете пържолата в тигана и я плъзгайте по дъното, така че да не се залепи. Оставете я от всяка страна за около 2 минути.
Когато приготвяте пържола на фурна:
Загрейте предварително фурната до 250°C. Поставете пържолата в средата на тавата за печене и я оставете във фурната за около 1-2 минути от всяка страна. След това извадете пържолата, намажете я с несолено масло от двете страни и я върнете във фурната. Оставете я за още 3-5 минути, в зависимост от дебелината на месото, след което я извадете и я оставете да постои няколко минути преди сервиране.
Добавете гарнитура
Какво би била пържолата без гарнитура? Тук възможностите са много – от сос с масло, сос с гъби, сос песто до салата табуле или просто пресни зеленчуци.