Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to Main Content
Maggi
Maggi
  • Търси Търси
  • Рецепти Рецепти
  • MAGGI® Приятели MAGGI® Приятели
  • Полезни статии Полезни статии
  • Продукти Продукти
  • Kампании Kампании
  • Maggi MAGGI
  • Вход Вход
  • История
  • FAQ
  • Контакти
  • За нас
Maggi
Maggi
  • Търси Търси
  • Рецепти Рецепти
  • MAGGI® Приятели MAGGI® Приятели
  • Полезни статии Полезни статии
  • Продукти Продукти
  • Kампании Kампании
  • Maggi MAGGI
  • Вход Вход
  • История
  • FAQ
  • Контакти
  • За нас

Как да приготвите вкусна телешка пържола

Телешкото месо има много почитатели. За да се наслаждавате на вкусна и сочна пържола обаче, първо трябва да овладеете приготвянето й.

Ето и нашите основни препоръки.

1. Оставете месото да се темперира
Извадете месото от хладилника около 30 минути преди готвене. Оставете го на стайна температура (около 20° C) преди да го сготвите.

2. Съобразете дебелината на месото
За да получите вкусна пържола, месото трябва да е с дебелина 4-5 см.

3. Изберете подправките за пържолата
Много е важно месото да се подправи със сол преди готвене, по възможност няколко часа преди това. Солта помага на клетките да задържат водата и така на финала ще имате наистина сочна пържола. Преди да сложите пържолата на скарата, избършете добре месото с домакинска хартия и го посолете отново. Осолете добре и отстрани, не само отгоре и отдолу.

4. Използвайте пипер на зърна
Пиперът придава определен аромат на пържолата. За перфектната пържола можете да използвате комбинация от фино смлян, средно смлян и прясно счукан пипер. За да получите пресен пипер, вземете няколко зрънца, сложете ги в найлонов плик и ги смачкайте с шпатула.

5. Проверете дали скарата е готова
Когато печете месо на скара, ще трябва да намерите оптималната температура, при която да го поставите на скарата. Как да направите това? Поставете ръцете си на разстояние около 5 см от скарата. Ако можете да държите ръцете си отгоре две секунди, не повече и не по-малко, скарата е готова и можеге да поставите месото.

6. Използвайте термометър
За да получите пържолата, която искате, най-добре е да използвате специален кухненски термометър. При 50-60°C получавате „недопечена“ пържола (rare), при 63°C получавате „средно недопечена“ пържола (medium-rare), при 70°C пържолата е „средно изпечена“ (medium), при 76°C имате вече класическата добре изпечена пържола. При изваждането имайте предвид, че пържолата продължава да се готви дори след като я отнемете от огъня.

7. Правилото на 10-те минути
Оставете пържолата да почине от 5 до 10 минути между печенето и сервирането. Не я увивайте във фолио. Този период е необходим на пържолата да се отпусне и сокът й да се разпространи равномерно, а цветовете й да се възстановяват. Ароматът й ще се запази. Опитайте, търпението ще ви се отплати.

Когато приготвяте пържола на тиган:
Настройте котлона на умерен огън, сложете пържолата в тигана и я плъзгайте по дъното, така че да не се залепи. Оставете я от всяка страна за около 2 минути.

Когато приготвяте пържола на фурна:
Загрейте предварително фурната до 250°C. Поставете пържолата в средата на тавата за печене и я оставете във фурната за около 1-2 минути от всяка страна. След това извадете пържолата, намажете я с несолено масло от двете страни и я върнете във фурната. Оставете я за още 3-5 минути, в зависимост от дебелината на месото, след което я извадете и я оставете да постои няколко минути преди сервиране.

Добавете гарнитура
Какво би била пържолата без гарнитура? Тук възможностите са много – от сос с масло, сос с гъби, сос песто до салата табуле или просто пресни зеленчуци.

  • Facebook
  • You Tube
  • Instagram
  • Свържете се с нас
  • Регистрирайте се
  • Политика за поверителност на данните
  • Комисия за защитa на потребителите
  • Политика за бисквитки
  • Условия за ползване на сайта