Знаете ли, че има три цвята аспержи: зелен, лилав и бял? А начините на готвене? Те са още повече. Ето и няколко клакически начина, по които можете да пирготвите аспержиМ
1. Аспержи на пара
За да получите вкусни, нискокалорични аспержи без никаква мазнина можете да използвате специален уред за готвене на пара.
2. Варени аспержи
Аспержите се варят много лесно. Ако не ги сервирате веднага, сложете ги в купа с лед, за да останат зелени по-дълго време. В някои рецепти се препоръчва аспержите да се сварят частично, след това да се охладят с лед и едва след това да се сготвят напълно. Когато готвите аспержите, използвайте голям съд и ги покрийте с вода поне няколко сантиметра.
3. Аспержи на фурна
Поставете аспержите в тава и печете на висока температура. Приготвени на фурна, те се превръщат в карамелизиран деликатес с по-наситен вкус. Имайте предвид, че връхчетата могат да добият лек кафяв оттенък.
4. Аспержи соте
Поставете аспержите в тиган с олио или масло, добавете малко чесън и ще получите перфектна гарнитура.
5. Аспержи на скара
Да, възможно е да приготвите аспержи на скара, при това те ще получат специален опушен аромат. Можете да ги готвите директно върху скарата или в тавичка. Какъвто и метод на готвене да изберете, не забравяйте, че е добре да свалите аспержите от огъня, когато са почти готови, защото те продължават да се готвят и след това.
Преди да започнете да печете или варите аспержите, ще трябва да ги подготвите. Ето как:
● Отчупете дървесната част. Бихте могли да използвате нож или просто да я отчупите с пръсти.
● Ако аспержите са по-дебели, можете да ги обелите с белачка. Някои готвачи препоръчват и премахването на листата. Нашето мнение е, че ако листата са малки и не много „бодливи“, спокойно можете да ги оставите.