Ако искате да ускорите процеса на зреене, за да се насладите на порция гуакамоле, сос или салата с авокадо, по-долу ще намерите няколко съвета как да накарате авокадото да узрее по-бързо.
Как избирате авокадо?
Първият показател, дали авокадото е узряло или е зелено, е цветът на кората. Плодовете, които имат светлозелен цвят, не са узрели. Узрелите плодове са тъмнозелени, понякога дори тъмнолилави до черни. При избора на авокадо, избягвайте наранените плодове.
Цветът на авокадото обаче понякога може да ви заблуди, така че най-добре проверете твърдостта му като го вземете в ръка и да го стиснете леко. Ако плодът е твърд, авокадото не е узряло. Това обаче не означава, че авокадото не е добро - можете да си купите зелено авокадо и да го оставите да узрее. Важно е да го купите 4-5 дни преди момента, в който искате да го консумирате.
Как да накарате авокадото да узрее по-бързо?
Има няколко начина, по които можете да ускорите процеса на зреене на авокадото:
● оставете го на стайна температура, сложете го в кафява хартиена торбичка заедно с банан, домат или ябълка;
● увийте авокадото във вестник и го оставете на стайна температура;
● друго решение е да обвиете авокадото в алуминиево фолио и да го оставите за няколко дни, докато промени цвета и консистенцията си;
● сложете авокадото в торбичка с бяло брашно, завържете отвора на торбичката и след три дни ще можете да се насладите на вкусно авокадо.
Ако авокадото е почти меко и цветът на кората е тъмнозелен, това означава, че можете да го консумирате след 1-2 дни.
Как да спрете процеса на зреене на авокадото?
Случва се авокадото да е узряло и готово за консумиране, но вие да искате да го изядете след няколко дни. Тогава е най-добре да го поставите в хладилника. Така процесът на зреене леко ще се забави.
Ако пък имате половин авокадо и искате да го използвате след няколко дни, най-добре е да изстискате малко лимон върху него (така спирате окисляването), после да го увиете в найлоново фолио и да го поставите в хладилника.