Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Случва ли ви се да изхвърляте храна? Погрижете се тези случаи да са наистина редки. Планирането на менюто и правилното съхранение на продуктите със сигурност ще помогнат да се справите с тази задача.

Разчистването на масата и съхранението на продуктите са важна част от готвенето. Как да направите почистването след вечеря по-атрактивно за вас и за децата? Кой продукт къде трябва да стои в хладилника? Нека ви помогнем с няколко съвета.

Какво къде стои?

Месото - на най-долния рафт, сиренето - на горния, яйцата - на вратата. За всеки продукт в хладилника има подходящо място. Ако го оставите там, ще го запазите свеж за дни или дори седмици.

Топлият въздух се движи нагоре, студеният остава долу. Ето защо в долната част на хладилника е винаги няколко градуса по-студено отколкото в горната. В отделението за зеленчуци температурата е малко по-висока заради стъклената преграда, а на вратата - заради честото отваряне.

1 Как да разпределите храната

Как да подредите хладилника, така че да запазите продуктите свежи по-дълго време? На най-високия рафт сложете полуготови продукти и сирене. По средата - мляко и пресни млечни продукти. На най-долния рафт оставете рибата и месото. В отделението за зеленчуци поставете карфиол, броколи, моркови, репички, спанак и маруля, с други думи, устойчиви на студ зеленчуци. Вратата на хладилника е запазено място за мляко, яйца, горчица и безалкохолни напитки.

2 Извън хладилника

Често имаме навика да прибираме в хладилника абсолютно всички зеленчуци, направо от пазарската торба. Имайте предвид, че това не е най-доброто решение за много от тях. Домати, краставици, чушки - ако ги оставите в хладилник, те омекват и загниват. За да ги запазите свежи по-дълго време, съхранявайте на тъмно и прохладно, но не студено място. Същото се отнася за картофите, лука и чесъна. Тиквичките, патладжаните, ананасът, бананите и пъпешът също предпочитат малко по-висока температура от тази в хладилника ви.

3 Новите технологии

Съвременните хладилници предлагат регулиране не само на температурата, но и на влажността. Ползвайте тази опция - намалете влажността, за да запазите продуктите свежи още по-дълго време.

И накрая да разчистим

Кой ще измие съдовете?

Не е нужно миенето на съдовете да е скучно. Това може да е един от споделените и забавни моменти у дома.

1 Начало на танците

Докато вие миете съдовете в кухнята, пуснете любимата си музика. Поставете задача на децата - да изсушат съдовете с кърпа, докато танцуват. И нека кухнята се превърне в дансинг сега!

2 Игри на думи

"Ринги-ринги-рае. На кой му се играе?" Знаете ли колко тайни игри се крият всъщност в кухнята. С тях можете да направите разчистването и подреждането наистина забавно. "Има нещо в шкафа. Времето не чака. Аз броя до три, ти го назови." Условието на тази игра например е да си намислиш предмет в кухненския шкаф, а другите да го познаят. Ако тази игра доскучае, следва продължение - посочете максималния брой приложения на същия предмет. Или пък поиграйте на играта "Да измислим нова игра". Защо не?

3 Хайде да си поговорим

Ако имате нужда да поговорите с някого в семейството на четири очи - това е подходящото място! Разговорите в кухнята винаги се услаждат. Дали готвите или разчиствате няма никакво значение - темите ще се появят сами.

4 Игра на криеница

Зареждането и разчистването на миялната машина може да стане доста по-забавно, ако го превърнете в игра на криеница. Скрийте цветните лъжички и вилички между другите съдове и обявете за победител този, който ги намери пръв.

5 Подарък за помощниците

Имате ли у дома четка за миене с уши или гъба с очи? Добавете кърпа с името на детето и вече ще имате наистина горд помощник - със собствен персонализиран сет за чистене.