Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to Main Content
Maggi
Maggi
  • Търси Търси
  • Рецепти Рецепти
  • MAGGI® Приятели MAGGI® Приятели
  • Полезни статии Полезни статии
  • Продукти Продукти
  • Kампании Kампании
  • Maggi MAGGI
  • Вход Вход
  • История
  • FAQ
  • Контакти
  • За нас
Maggi
Maggi
  • Търси Търси
  • Рецепти Рецепти
  • MAGGI® Приятели MAGGI® Приятели
  • Полезни статии Полезни статии
  • Продукти Продукти
  • Kампании Kампании
  • Maggi MAGGI
  • Вход Вход
  • История
  • FAQ
  • Контакти
  • За нас

Гулаш

Гулашът, известен още като гулас и гуяш, е традиционно унгарско ястие, разпространено в цяла Източна Европа. Първият гулаш вероятно е бил приготвен от унгарски овчари през Средновековието. С течение на времето ястието се променяло толкова много пъти, че днес може да се срещне под съвсем различни форми – от яхния до супа.

Какво точно е гулаш?

Гулашът е яхния или супа от месо и зеленчуци. Съставките й варират, но най-характерната съставка в него всъщност остават червеният пипер и лукът. Често се сервира с картофи, ориз или специална юфка. Тъй като гулашът най-често се приготвя в големи количества и за продължително време, на слаб огън, за него се препоръчва месо, което изисква дълго варене. В основата на всеки гулаш са месото (говеждо, свинско, пилешко или дори дивеч), лукът и червеният пипер. По принцип всеки готвач има личен начин на приготвяне на гулаш – видът на месото и останалите подправки могат да варират.

Как да приготвим гулаш?

За традиционен гулаш можете да използвате около 1 кг говеждо месо (или всякакво друго месо, което предпочитате). Посолете месото и загрейте в тиган с малко олио и 2-3 ситно нарязани глави лук. След като лукът омекне, можете да добавите червен пипер и люта чушка, а след това да оставите месото да се готви в собствен сос. След това добавете около литър вода, нарязани на кубчета картофи и останалите подправки: малко сол, чубрица, кимион, чесън и черен пипер, всичко на вкус. Някои рецепти препоръчват да добавите консервирани домати, чушки или други зеленчуци.
Накрая оставете яхнията да ври колкото се може по-дълго, докато месото стане крехко и всички аромати се смесят.
Гулашът е месно ястие, но рецептата му може да се адаптира и във вегетариански вариант. Можете да се лишите от месото и да добавите още картофи, месести чушки, нарязани на по-големи парчета, гъби или други зеленчуци, като следвате същата рецепта.
 

Експериментирайте свободно и добър апетит!

  • Facebook
  • You Tube
  • Instagram
  • Свържете се с нас
  • Регистрирайте се
  • Политика за поверителност на данните
  • Комисия за защитa на потребителите
  • Политика за бисквитки
  • Условия за ползване на сайта