Пачи крак
Гъбите Пачи крак са ядливи, с плодов аромат и високо съдържание на витамини С и D. Те са едни от най-добрите диви гъби, ненапразно ги наричат жълтите чудеса на гората. Имат жилава текстура, поради което могат да заместят месото в много вегански ястия. Суровата консумация на тези гъби не се препоръчва. Доста популярен начин на приготвянето им е шербетът от пачи крак, можете да ги приготвите и сотирани с чесън или като съставка в ризото, паста и зеленчукови яхнии.
Печурки
Тези гъби са най-разпространеният и добре познат вид гъби у нас. Те са известни с ниското си съдържание на калории и мазнини. Изследвания показват, че имат четири пъти повече антиоксиданти от пилешкия черен дроб. Експериментирайте и гответе печуркте в паста, тарти, пълнени, на скара или дори в яхнии.
Кафеви печурки
Кафевите печурки имат плътна текстура, а вкусът им е по-специфичен от този на белите. Имат високо съдържание на фибри, протеини и витамин В. Кафевите гъби се считат за супер храна. Те помагат за укрепване на сърдечно-съдовата система и влияят добре на общия тонус. Можете да ги добавите в омлет, да ги готвите пълнени, в крем супи, с паста, сотирани, с ориз, в пица или дори със сметана.
Кладница
Гъбите кладница са едни от най-универсалните гъби в света. Те са много популярни и лесни за отглеждане. Имат деликатен вкус, цветът им може да варира от сиво до розово, лилаво и жълто. Могат да бъдат сотирани с чесън и зелен лук, приготвени в уок тиган, в тарти, паста, супи или дори пържени.
Гъби Портобело
Гъбите Портобело имат множество ползи, сред които подсилване на имунната система, намаляване на риска от рак, подобряване на метаболизма и намаляване на теглото. Можете да ги приготвите пълнени със сирене и други зеленчуци, с паста, като заместител на месо в бургери, като предястие върху брускети, в тарти, крем супи, в салати, сосове или като гарнитура към основна месно ястие.
Шийтаке
Гъбите Шийтаке са уникален вид! Те имат изключително високо съдържание на витамини, минерали, антиоксиданти и хранителни вещества. Въпреки че се отглеждат главно в Азия, те постепенно започват да стават все по-популярни и на останалите континенти. Начините на приготвяне напомнят готвенето на козе сирене. Можете да изберете дали да ги добавите в салати с киноа, в ястия с ориз, паста, или към оризови спагети.
Използването на гъби в менюто ви не само ще го направи разнообразно и вкусно, но ще повлияе добре на здравето ви. Търсете своя любим вкус и експериментирайте с нови рецепти!