Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to Main Content
Maggi
Maggi
  • Търси Търси
  • Рецепти Рецепти
  • MAGGI® Приятели MAGGI® Приятели
  • Полезни статии Полезни статии
  • Продукти Продукти
  • Kампании Kампании
  • Maggi MAGGI
  • Вход Вход
  • История
  • FAQ
  • Контакти
  • За нас
Maggi
Maggi
  • Търси Търси
  • Рецепти Рецепти
  • MAGGI® Приятели MAGGI® Приятели
  • Полезни статии Полезни статии
  • Продукти Продукти
  • Kампании Kампании
  • Maggi MAGGI
  • Вход Вход
  • История
  • FAQ
  • Контакти
  • За нас

Домашно замразени плодове и зеленчуци

Процесът на замразяване ви позволява да съхранявате плодове и зеленчуци за дълги периоди от време и да ги използвате, когато имате нужда от тях, в нужното количество. По този начин можете да се насладите на вкусни плодове и зеленчуци по всяко време на годината.

Полезно ли е?

  • Много плодове и зеленчуци се съхраняват по-добре, ако са замразени. Например: аспержи, броколи, зелен фасул, всички видове плодове, чушки и храни с тъмнозелени листа.
  • Така можете да използвате целогодишно зеленчуци и плодове от собствената си градина.
  • Процесът на подготовка не изисква много усилия. Не е нужно да мислите за киселинността на зеленчуците (както при консервирането) или за допълнителните съставки.
  • Можете да направите своя собствена зеленчукова смес, готова да бъде използвана за супи или яхнии.


Как да замразите плодове или зеленчуци?


Плодовете и зеленчуците могат да останат във фризера между 8 и 12 месеца, ако са правилно подготвени и съхранявани. Ето как да приготвите тези лакомства за фризера:

1. Повечето зеленчуци трябва да бъдат бланширани, преди да бъдат замразени:

  • за бланширане подгответе по следния начин: измийте ги добре от примеси и ги нарежете на равни парчета, така че да се готвят равномерно;
  • пуснете ги във вряща вода и ги оставете за 1-3 минути (в зависимост от зеленчуците);
  • бързо ги прехвърлете в купа със студена вода (около 15°C), за да спрете процеса на готвене и активността на ензимите, и да запазите красивия цвят.


2. Изсипете плодовете или зеленчуците в тава, върху която сте сложили лист хартия за печене. Оставете място между тях и ги поставете във фризера, докато се замразят. След това ги поставете в найлонови торби и отбележете върху етикет имената на плодовете и зеленчуците и датата на замразяване.


Няколко важни правила при замразяване на плодове и зеленчуци


1. Плодовете и зеленчуците трябва да са пресни. Ако има меки части, които са различно оцветени, или части с петна, те трябва да бъдат премахнати.
2. След като поставите плодовете и зеленчуците в торбичките, трябва да се опитате да отстраните колкото е възможно повече въздух от тях.
3. Ако замразявате течности, трябва да сте сигурни, че оставяте достатъчно място за разширяването на течността.
4. Ако искате да замразите по-голямо количество плодове и зеленчуци, препоръчително е да използвате отделен фризер, а не фризера от хладилника. Последният има по-ниска температура на замръзване.
5. Не замразявайте плодове или зеленчуци, които не са пресни.
6. Пригответе храната за замразяване, сякаш я приготвяте за консервиране (обелете я, ако е необходимо, подредете я на порции).
7. Не е препоръчително да слагате течност при опаковане на зеленчуци и плодове.
8. Вакуумните торбички, макар и по-скъпи от нормалните, са по-ефективни и в тях замразената храна може да издържи по-дълго време.
9. Можете да замразите цели чушки, за да се наслаждавате на пълнените чушки по-дълго време.
10. Плодовите сокове и зеленчуковите сосове могат да бъдат замразени в бурканчета или други стъклени съдове.
11. Печените чушки също могат да се съхраняват във фризера за зимата.

Ние сме готови със здравословните провизии за зимата. А вие?

  • Facebook
  • You Tube
  • Instagram
  • Свържете се с нас
  • Регистрирайте се
  • Политика за поверителност на данните
  • Комисия за защитa на потребителите
  • Политика за бисквитки
  • Условия за ползване на сайта