Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to Main Content
Maggi
Maggi
  • Търси Търси
  • Рецепти Рецепти
  • MAGGI® Приятели MAGGI® Приятели
  • Полезни статии Полезни статии
  • Продукти Продукти
  • Kампании Kампании
  • Maggi MAGGI
  • Вход Вход
  • История
  • FAQ
  • Контакти
  • За нас
Maggi
Maggi
  • Търси Търси
  • Рецепти Рецепти
  • MAGGI® Приятели MAGGI® Приятели
  • Полезни статии Полезни статии
  • Продукти Продукти
  • Kампании Kампании
  • Maggi MAGGI
  • Вход Вход
  • История
  • FAQ
  • Контакти
  • За нас

Ароматни подправки

Ароматните подправки са билки със специален и много силен аромат, които ползваме за допълнителен вкус в кухнята. Обикновено ароматните подправки се готвят в комбинация с месо или зеленчуци, но могат да се добавят и към салати или сосове.

Освен в кухнята, ароматните подправки се използват в медицината и ароматерапията. Те имат редица ползи за здравето, като подобряване на кръвообръщението и храносмилането например. Силният им аромат се дължи на маслата, присъстващи в листата или стъблата им, затова те често се използват в ароматерапията или при направата на парфюми.

В кухнята ароматните подправки могат да се използват в пресен или сушен вид. Въпреки че свежите имат по-силен аромат, с няколко корекции на рецептата можете да получите също толкова вкусни ястия и при използването на сушени. Ароматните подправки са лесни за отглеждане у дома, дори и да нямате зеленчукова градина - те могат да виреят добре в рециклирани консервни кутии или в обикновени саксии.

Ето и някои от най-често използваните ароматни подправки:

Магданоз
Магданозът често се използва за украса на различни видове ястия като хумус или супи. Може да се използва и в салати, вместо обичайните листа от зеле или маруля. За приготвяне на месо на скара пък можете да използвате смес от зехтин, лимонов сок, магданоз и други подправки.

Босилек
Босилекът е задължителен участник в салатите с домати, моцарела и балсамов оцет. Незаменим е и в соса песто и пастата.

Копър
Копърът има силен вкус и е изключително подходящ като подправка към ястия, съдържащи картофи или сметана.

Риган
Ароматът на ригана е добро допълнение към морските дарове и червените сосове, които имат за основа домати.

Мента
Ментата е една от най-универсалните ароматни подправки - може да се използва както в основни ястия, така и в десерти. Тя е идеален избор за агнешко месо. В същото време с листа от мента можете да украсите десерт или да подправите лимонада.

Розмарин
Розмаринът има специфичен, леко остър аромат. Най-често се използва за украса на печени картофи или агнешко месо.

  • Facebook
  • You Tube
  • Instagram
  • Свържете се с нас
  • Регистрирайте се
  • Политика за поверителност на данните
  • Комисия за защитa на потребителите
  • Политика за бисквитки
  • Условия за ползване на сайта