Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to Main Content
Maggi
Maggi
  • Търси Търси
  • Рецепти Рецепти
  • MAGGI® Приятели MAGGI® Приятели
  • Полезни статии Полезни статии
  • Продукти Продукти
  • Kампании Kампании
  • Maggi MAGGI
  • Вход Вход
  • История
  • FAQ
  • Контакти
  • За нас
Maggi
Maggi
  • Търси Търси
  • Рецепти Рецепти
  • MAGGI® Приятели MAGGI® Приятели
  • Полезни статии Полезни статии
  • Продукти Продукти
  • Kампании Kампании
  • Maggi MAGGI
  • Вход Вход
  • История
  • FAQ
  • Контакти
  • За нас

8 принципа на здравословното хранене

Прекарваме дните си в бързане, често ядем в движение, понякога ядем каквото ни падне. И все си обещаваме, че ще започнем да живеем по-здравословно. Трудна ли е първата крачка към промяната?

Всъщност е по-лесно отколкото си мислим. Нужно е да направим няколко малки стъпки, които постепенно ще променят по-големите навици и ще подобрят живота ни.


Значението на правилното храносмилане

Има много аспекти на храненето, които допринасят за здравословния живот. Важно е още в самото начало да поясним - не е толкова важно какво ядете, а по-скоро как ядете и дали се възползвате максимално от богатството на храната.

Предлагаме ви

8 лесни стъпки към по-балансирано хранене

1. Хранете се седнали на стола в изправено положение. Избягвайте аксесоари, които оказват прекомерен натиск върху корема.

2. Дъвчете храната възможно най-дълго. Преди да преглътнете, трябва да дъвчете храната по 20-40 пъти.

3. Изберете леко хранене за вечеря. Най-добре би било последното ви хранене да е поне два часа преди лягане.

4. Започнете деня с вкусна закуска, която включва: млечни продукти, зърнени храни и плодове.

5. Избягвайте много интензивни дейности веднага след хранене.

6. Хидратирайте се правилно, като консумирате вода и течности през целия ден, без да чакате появата
на усещането за жажда.

7. Хранете се в спокойна обстановка и се концентрирайте в самото хранене.
Ако се храните пред телевизора или на бюрото, най-вероятно ще поемете повече храна отколкото имате нужда.

8. Научете се да слушате тялото си, когато ви казва, че сте яли достатъчно или че храната е твърде тежка. Ако не го слушате, след време то ще престане да ви изпраща сигнали и вие ще преяждате редовно, приемайки прекомерно много храна.

Домашно приготвен обяд

Притиснати от срокове и задачи, не винаги отделяте внимание на храната.
Храните се в най-близкото заведение или си носите домашно приготвена храна в кутия.
Това не значи, че храната трябва да е нездравословна.
Можете да носите работния си обяд в кутия и да се придържате към тези прости правила:

Балансирайте
Балансираното меню трябва да съдържа трите основни групи храни:
  • Сурови или варени зеленчуци (в желаното от вас количество);
  • Храни, богати на въглехидрати (тестени изделия, ориз, картофи или хляб) -между 25-35% от общия обем на храната;
  • Протеинови храни (месо, риба, яйца) - между 20-25% от общия обем на храната.

Съхранявайте правилно
От момента, в който приготвяте храната, до нейната консумация минават най-малко четири часа. Ако през това време не можете да поставите съда с храна в хладилника, избягвайте храни като яйца (или производни продукти), месо, прясна и варена риба. За да си осигурите необходимите протеини, в тези случаи можете да изберете: варена шунка, пуешко месо, консервирана риба тон, пушена сьомга или сурими.

Лесни трикове

  • Най-удобният вариант за офисен обяд са храни от типа на салата с макаронени изделия/ориз/зеленчуци;
  • Съхранявайте съд с по-големи количества варен ориз/макаронени изделия в хладилника и го подправяйте по различен начин всяка отделна порция;
  • Запазете една част от вечерята за менюто за следващия ден;
  • Редувайте ястията, храненето не бива да е досадно.


А защо не на заведение?

Ако отидете на ресторант, избирайте балансирани менюта, които съдържат супи или салати и най-важното - обърнете внимание на порциите. Ако порцията е по-голяма, можете да я споделите с другите на масата.

Разнообразие
То е ключът към здравословния начин на живот. Възползвайте се от факта, че ядете в ресторант, за да поръчате онези храни, които обикновено не приготвяте у дома, било поради липса на време, или защото член на семейството не го харесва.

Лесни трикове

  • Изберете супа или салата за първо ястие, а за второ - храна, съдържаща протеини. Например: зеленчукова супа + леща/ориз или сотирани зеленчуци + пилешка пържола с картофи;
  • За десерт изберете плод или обезмаслено кисело мляко;
  • Започнете деня с лека закуска, така че на обяд да не сте много гладни;
  • Ако сте свикнали да приемате напитки по време на храненето, водата е най-добрият избор.


Знаете ли, че:

  • Веднага след хранене, трябва да се отпуснете на стола или да отидете на лека разходка за подобряване на храносмилането;
  • Не планирайте сериозна физическа или умствена работа веднага след хранене;
  • Слушайте сигналите на вашето тяло и яжте това, което чувствате, че ви е нужно в момента.
  • Facebook
  • You Tube
  • Instagram
  • Свържете се с нас
  • Регистрирайте се
  • Политика за поверителност на данните
  • Комисия за защитa на потребителите
  • Политика за бисквитки
  • Условия за ползване на сайта