Търси!

Руло Стефани

  Основа информация и история за ястието
Ястието „Руло Стефани“ е част от историята на европейската кухня. Месни рула са били приготвяни още през V в., като са намерили почетно място и в Римския кулинарен наръчник „Априсиус“, който се счита за една от първите готварски книги в света. В днешно време, „Руло Стефани“ е традиционно ястие в унгарската, немската, италианската, датската, българската и холандската кухня. В различните държави то придобива и различни вариации на приготвяне. Италианците например добавят заливка от доматен сос, а датчаните слагат резени бекон върху рулото. У нас „Руло Стефани“ е едно от най-обичаните ястия на поколения българи. Богатото разнообразие от подправки му придават неустом аромат, а външният му вид го прави подходящ както за семеен седмичен обяд, така и за изискана вечеря със скъпи гости. Лесното му приготвяне е още една причина да бъде предпочитан от много домакини, които искат да зарадват близките си с нещо вкусно, което не отнема твърде много време в кухнята.

Каймата
Старата семейна рецепта за руло „Стефани” е най-сполучлива, когато използваме кайма от телешко месо или от комбинирано свинско и телешко. Най-здравословният начин за приготвяне на телешкото е чрез изпичане, варене или задушаване. Изпичайки рулото в 120-градусова фурна ни позволява да включим руло „Стефани” към менюто си, дори когато сме в здравословен режим на хранене. Сред полезните съставки на телешкото месо в домашно приготвеното ястие са аминокиселините, които изграждат мускулната ни маса, желязо и цинк. Мъжете могат да градят мускулна маса, консумирайки телешко месо. Омега-3 мастните киселини в него са източник на енергия и сила за тялото.

 

Морковите
Най-голямото преимущество на моркова в сравнение с останалите зеленчуци е количеството на каротин, което се съдържа в него. Каротинът е отговорен за образуването на витамин А в огранизма. От своя страна витамин А е изключително важен за зрението и предпазва от нарушение при нощно и дневно зрение, както и от увреждане на роговицата. Витамин А е мастноразтворим, което прави руло „Стефани” изключително подходящо ястие за усвояване на този витамин, тъй като основната му съставка - каймата - е източник на животински мазнини. В морковите ще намерите още много полезни вещества, сред които някои витамини от група B, действащи благоприятно на нервната система и полезни за доброто състояние на кожата и косата, витамин E, който действа благоприятно за функциите на сърцето - предотвратява сърдечни заболявания, и витамин РР, който, освен, че е необходим при бременност и кърмене, помага и в борбата с умората в динамичното ни ежедневие. Морковите убиват микробите в устната кухина и почистват зъбите от остатъци храна.

Яйцата
Продуктите в руло „Стефани” се балансират и допълват, тъй като яйцата съдържат лецитин, който спомага за асимилирането на мазнините в огранизма. Така тези от нас, които се стремят към по-здравословен начин на живот могат да хапват от рулото спокойно, без да се притесняват за мазнините от месото в каймата. Яйцата са нужни на организма за изграждане и обновяване на клетките. Те са източник на най-съвършените белтъчни съставки сред всички храни. Освен витамини E, A и някои от група B, яйцата съдържат микроелементи като калций, мед, желязо, йод, и селен. Селенът е отговорен за здравия и естетичен вид на ноктите ни и можем да го намерим както в яйцето, така и в основната съставка на руло „Стефани” – каймата от свинско и телешко месо.

Каймата, приготвена в магазина от прясно смляно месо, е най-подходяща за „Руло Стефани“. За разлика от готовата пакетирана кайма обаче тя не съдържа сол и преди да започнете готвенето, трябва да добавите една-две щипки за вкус.

Преди да поставите ястието във фурната, разнесете отгоре един суров, неразбит белтък. Tой стяга каймата и не й дава възможност да се разпръсне при печенето. Поръсете го и с малко галета и полейте с една супена лъжица олио.

Около 5 минути преди да е напълно готово добавете малко настърган кашкавал, за да придобие ястието златна коричка.

В тавичката до рулото може да наредите и нарязани на шайби картофи, които поемат излишната мазнина, а също и ароматите на подправките.

Апетитно е и съчетава вкусовете както на любителите на месни специалитети, така и на тези, които предпочитат зеленчуци и ароматни подправки

Достъпно е – цяло ястие се приготвя за 6.84 лв

Бързо и лесно приготвяне

Подходящо е както за семеен обяд, така и за гости

Руло "Стефани"

готварство
 
готвене
3
порции
 
Цена на рецептата   5.52 лв.
Рейтингоцени с 1оцени с 2оцени с 3оцени с 4оцени с 5
дайте вашия вот
 
готвене на супа хитрини при готвене
400 мл студена вода
750 гр кайма
2 броя яйца
1 с.л. олио

Разтворете съдържанието на пакетчето със 100 мл вода и след 2 минути го омесете с каймата.

След като каймата е добре омесена, я разстелете на предварително намазано с олио фолио в правоъгълна форма.

Подредете предварително сварените яйца и моркови отгоре.Хванете фолиото от двете страни по дължина и го затворете така, че да заприлича на руло.

Сложете рулото в тава, като сгъвката е от долу, сипете 300 мл вода и печете 1 час на 200 C

хранителен калкулатор
Ако сами мелите каймата или я купувате от места, където я приготвят пред вас, добавете сол на вкус, докато обърквате каймата и съдържанието на пакетчето. Пакетираната кайма от супермаркетите е достатъчно солена.
хранителни навици
ястия от броколи