Идеята за солен тиквен хляб е може би едно от най-добрите ми хрумвания напоследък. Меката му средичка и хрупкавa коричка ме върнаха към спомените ми.
Не веднъж съм разказвала историята за фурната на село и най-вкусният хляб.
Въпреки, че тиквеният хляб е нещо ново, въобще минава за модерна рецепта за хляб, той не отстъпва по нищо на типичния вкус на селски хляб от едно време.
Вкусът на тиква не е натрапчив, напротив придава мекота и впечатлява.
За да си приготвите тиквен хляб у дома, не ви трябва нищо специално, освен: добро настроение, желание за месене и малко търпение. Към тях добавяме тиква, MAGGI® Вкусни гозби зеленчуци, брашно и мая.
Съставки
1
Това ястие е оптимизирано за 1 порции. Количеството и времето може да се наложи да се променят. Тук можете да намерите повече информация за коригираните размери на порциите:
Нашите най-добри съвети и трикове за персонализиран размер на порцията
Ако количествата се увеличат, времето за готвене може да се удължи, така че погледнете отново. Използвайте вода и подправки умерено в началото и добавете по-късно, ако е необходимо.
Първата стъпка от рецепта за солен тиквен хляб е сваряването на тиквата.
За да придам на тиквата вкус и соленост, реших да я сваря с MAGGI® Вкусни гозби зеленчуци.
Обелената и нарязана тиква се поръсва с подправката. Добавя се около 400 мл вода. Тиквата се вари до готовност.
Отцежда се от получилия се бульон, който се запазва.
Стъпка 2
120 Мин.
Пюрираме тиквата със 100 мл от водата, в която се е варила.
В подходящ съд се изсипва брашното. Към него се слага сухата мая и захарта. Разбъркваме ги добре.
Изсипваме тиквеното пюре и омесваме тесто.
Оставяме го на топло да втаса за 2 часа.
Стъпка 3
30 Мин.
Поръсваме с брашно стъклена тавичка. Поставяме внимателно хляба. Оформяме разрези по тестото.
Оставяме го да втаса още 30 минути.
Стъпка 4
39 Мин.
Печем нашия тиквен хляб на горен и долен реотан на 180 градуса.
При мен отне 30-40 минути.
Ето го, готов и супер ароматен, мек и пухкав хляб от тиква.
Приятели, пригответе го, няма да сбъркате, гарантирам ви.
Бъдете добри като хляба!
Стъпка 1
4
Първата стъпка от рецепта за солен тиквен хляб е сваряването на тиквата.
За да придам на тиквата вкус и соленост, реших да я сваря с MAGGI® Вкусни гозби зеленчуци.
Обелената и нарязана тиква се поръсва с подправката. Добавя се около 400 мл вода. Тиквата се вари до готовност.
Отцежда се от получилия се бульон, който се запазва.
Стъпка 2
4
Пюрираме тиквата със 100 мл от водата, в която се е варила.
В подходящ съд се изсипва брашното. Към него се слага сухата мая и захарта. Разбъркваме ги добре.
Изсипваме тиквеното пюре и омесваме тесто.
Оставяме го на топло да втаса за 2 часа.
Стъпка 3
4
Поръсваме с брашно стъклена тавичка. Поставяме внимателно хляба. Оформяме разрези по тестото.
Оставяме го да втаса още 30 минути.
Стъпка 4
4
Печем нашия тиквен хляб на горен и долен реотан на 180 градуса.
При мен отне 30-40 минути.
Ето го, готов и супер ароматен, мек и пухкав хляб от тиква.
Приятели, пригответе го, няма да сбъркате, гарантирам ви.
Бъдете добри като хляба!
Рецептата като PDF
Сподели с приятели
Активирайте връзките
Кликнахте върху линк на трета страна и сте напът да напуснете уебсайта. Обърнете внимание, че ние нямаме контрол върху подобни платформи на трети страни и не поемаме отговорност за тях, включително тяхното съдържание, точност или функция. Следователно, взаимодействието Ви с тези свързани платформи е на Ваш риск. Не поемаме отговорност към такива платформи на трети страни и техните общи условия. Прочетете повече в нашите Общи условия тук